Futbalisti Nemecka vyhrali nad Alžírskom 2:1 po predĺžení

01.07.2014 Celý región

Porto Alegre 1.júla (TASR) - Futbalisti Nemecka sú ďalším štvrťfinalistom futbalových MS v Brazílii. V osemfinále zdolali v Porto Alegre Alžírsko 2:1 až po predĺžení a o postup medzi elitné kvarteto zabojujú v piatok 4. júla o 18.00 SELČ v Rio de Janeiro proti Francúzsku.

Góly na štadióne Estadio Beira-Rio v Porto Alegre padli až v pridanej porcii, pretože favorizovaní Nemci sa v riadnom čase márne snažili prekonať obranu Alžírčanov, ktorí si dokonca v prvom polčase vytvorili lepšie šance. Hrdinom sa napokon stal striedajúci Andre Schürrle, ktorý v 92. minúte poslal "Nationalelf" do vedenia a poistku pridal Mesut Özil. Skóre ešte potom upravil v záverečných sekundách Abdelmoume Djabou.

Nemcom v poslednej chvíli vypadol zo zostavy pre chrípku Mats Hummels, namiesto neho do zápasu naskočil Shkodran Mustafi. Na pozíciu Hummelsa v strede obrany sa posunul Jerome Boateng. Kouč Alžírska Vahid Halilhodžič sa prvýkrát na turnaji rozhodol od začiatku pre útočné duo Hilal Soudani a Islam Slimani. Po výrazných zmenách chýbali v základe Yacine Brahimi i Abdelmoume Djabou.

Priebeh zápasu

Nemci odštartovali podľa očakávania územnou prevahou, ich súper sa spoliehal najmä na brejky a hneď z prvého v 9. minúte mohli Alžírčania skórovať - na dlhú loptu si za obranu nabehol Slimani, brankár Neuer nevybehol najšťastnejšie, ale napokon v poslednej chvíli zblokoval pokus afrického útočníka na roh. Na druhej strane to z diaľky vyskúšal Schweinsteiger, no opäť pohrozili Alžírčania, keď Feghouli dribloval v šestnástke a z uhla vystrelil veľmi nepresne. Gólová hlavička Slimaniho v 17. minúte neplatila pre ofsajd, Afričania ale mali vzápätí ďalšiu veľkú šancu, ktorú po vysunutí od Soudaniho nepretavil na zmenu skóre nepresnou krížnou strelou Ghoulam.

Viditeľne zaskočení Nemci pôsobili nepresne a bezradne, čo nezmenila ani zblokovaná strela Lahma po polhodine hry. Favorit mal šťastie v 39. minúte, Mostefov volej tečoval Boateng do protipohybu Neuera a lopta išla iba tesne vedľa. Nemci sa dočkali výraznej šance až v 41. minúte, keď M'Bolhi vyrazil strelu Kroosa a potom "čaroval" pri dorážke Götzeho zblízka. S vervou bojujúce "púštne líšky" síce v držaní lopty zaostávali, zanechali ale v bezgólovom prvom dejstve sympatickejší dojem.

Prevahu, ktorou končili Nemci prvý polčas, preniesli aj do úvodu druhého a prišli aj ich príležitosti. Tečovaný pokus striedajúceho Schürrleho skončil tesne vedľa pravej žrde a po rohu hlavičkoval v dobrej pozícii Mustafi iba do náručia brankára. V 55. minúte po ukážkovej kombinácii Nemcov a technickej strele Lahma spoza šestnástky sa opäť vyznamenal M'Bolhi. Alžírčania už tak vehementne nenapádali, ale favorit ich dobre organizovanú defenzívu nevedel prekonať a v polovici druhého polčasu prišiel aj o Mustafiho, ktorý si nešťastne zranil zadný stehenný sval.

Tri veľké šance

Neuer v 71. minúte už "tradične" vybehnutím mimo pokutové územie odvrátil loptu pred nadbiehajúcim Slimanim a Alžírsko opäť hrozilo - Feghouli v 74. minúte vystrelil vedľa, Slimani zakončil brejk iba pokusom do rúk Neuera a Soudaniho prihrávku odvrátila obrana na roh. Nemci potom mohli rozhodnúť z troch veľkých šancí v priebehu pár desiatok sekúnd od 80. minúty.

Müller ale z deviatich metrov hlavou trafil priamo brankára, Schürrleho dorážku odvrátil Belkalem a o chvíľu opäť Müller z hranice päťky trestuhodne netrafil. Neuer potom opäť ako "libero" zabránil brejku súpera a Schweinsteiger sa v 89. minúte odmietol stať hrdinom, keď jeho hlavičku z dobrej pozície po Lahmovom centri zneškodnil M'Bolhi. Ani Lahm v záverečných sekundách už neodvrátil predĺženie.

Diváci márne čakali na gól

Gólu sa diváci ale dočkali už po necelých dvoch minútach nadstavby, keď po prvej vážnejšej akcii poslal Müller prudkú prihrávku z ľavej strany pred bránku a Schürrle z piatich metrov poslal pätou Nemecko do vedenia - 1:0. Özil potom mohol zvýšiť, no v samostatnej akcii stroskotal na obrancovi a v 99. minúte technický pokus Müllera preletel vedľa ľavej žrde súperovej bránky. Na konci 101. minúty mal na kopačke vyrovnanie Mostefa, po rohovom kope a nedôraze Khediru ale z desiatich metrov neposlal loptu medzi tri žrde.

Alžírčania sa aj v druhej časti predĺženia ešte snažili o zázrak, no Brahimího center skončil iba v rukaviciach Neuera a Boateng zastavil v 118. minúte v nájazde Slimaniho. Africký tím už nenašiel silu dostať sa k rozstrelu a jeho koniec potvrdil v 120. minúte Özil. O korekciu na 1:2 sa v záverečných sekundách ešte postaral Djabou.

Osemfinále MS v Brazílii:
Nemecko - Alžírsko 2:1 (0:0, 0:0) po predĺžení
Góly: 92. Schürrle, 120. Özil - 120.+1 Djabou, ŽK: Lahm - Halliche. Rozhodovali: Ricci - de Carvalho, van Gasse (všetci Braz.), 43.063 divákov.

Nemecko: Neuer - Mustafi (70. Khedira), Mertesacker, Boateng, Höwedes - Schweinsteiger (109. Kramer), Lahm - Özil, Kroos, Götze (46. Schürrle) - Müller
Alžírsko: M'Bolhi - Belkalem, Halliche (97. Bougherra), Ghoulam, Mandi - Lacen, Feghouli, Taider (78. Brahimi), Mostefa - Slimani, Soudani (100. Djabou)


Program štvrťfinále:
piatok 4. júla:
Francúzsko - Nemecko (18.00 SELČ, Rio de Janeiro)
Brazília - Kolumbia (22.00, Fortaleza)

sobota 5. júla:
Argentína/Švajčiarsko - Belgicko/USA (18.00, Brasilia)
Holandsko - Kostarika (22.00, Salvador)
 

Vyberte región